TRANSPORTUNDERS?ELSEN

OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL

Udfyldelse af spørgeskema

Hvad er en tur?

En tur defineres som en rejse på offentlig vej fra en aktivitet til den næste. Det kan f.eks. være fra dit hjem til dit arbejde. Du kan godt bruge flere transportmidler på den samme tur, så det skal f.eks. ikke registreres som en ny tur, hvis du skifter mellem bus og tog undervejs til din aktivitet. Der er ikke nogen undergrænse for længden af en tur. Dog behøver korte ture (under 100 meter), der foregår til fods eller på cykel med samme formål, ikke at blive registreret som selvstændige ture. Et eksempel kunne være en indkøbstur, hvor du til fods bevæger dig rundt mellem forskellige butikker tæt på hinanden – her er det tilstrækkeligt at registrere én samlet tur.

Toppen af siden

Hvordan indtaster jeg en adresse?

Skriv så mange detaljer som muligt og adskil dem med mellemrum, f.eks. "Transport DTU bygningstorvet 2800", hvis det er et firmanavn, der søges, eller ”nørregade 7 1165 københavn k”, hvis det er en adresse. Hvis du er i tvivl om stavemåden, så skriv mellemrum eller udelad dele af adressen. I det sidste tilfælde får du en længere liste med adresseforslag, men sandsynligheden for, at det rigtige er med er større end hvis der er stavet forkert.

Toppen af siden

Jeg kan ikke finde en adresse eller et sted

Databasen indeholder mange adresser og virksomheder, men desværre ikke dem alle. Især offentlige områder som parker og strande mangler. Desuden har vi også svært ved at skaffe alle adresser for visse offentlige steder, som f.eks. kirker, sportshaller og genbrugspladser. Hvis du ikke kan finde adressen, når du har trykket søg, vælg da den nederste svarmulighed i listen - Vælg her, hvis du efter flere forsøg stadig ikke kan finde stedet i listen. Der dukker nu en ekstra tekstboks op, hvor du kan indtaste oplysninger om stedet. Her vil det være en stor hjælp for os med så præcise oplysninger som muligt. Hvis muligt, vil vi gerne have både vejnavn, evt. husnummer og bynavn.

Toppen af siden

Jeg var kun ude at gå/løbe/køre en tur (rundtur). Hvordan indtaster jeg det?

Du skal dele (rund)turen op i 2 dele, hvor destinationen for 1. tur er det fjerneste punkt på rejsen. 2. tur er så transporten hjem igen.
Hvis du f.eks. har været på en cykeltur i Fælledparken, så er 1. tur fra din hjemadresse til Fælledparken og 2. tur er fra Fælledparken og hjem.

Toppen af siden

Er det en ny tur, når jeg skifter tog?

Nej, som udgangspunkt er skift mellem kollektive transportmidler, f.eks. fra S-tog til Metro, ikke en aktivitet i sig selv - det er blot 2 benyttede transportmidler på den samme tur. Hvis du derimod f.eks. handlede i en butik på/ved stationen mellem skiftene, så skal du indtaste rejsen som flere ture (hvor 1. tur er hjemmefra til butikken og 2. tur er fra butikken til din destination).

Toppen af siden

Baggrund for undersøgelsen

Bliver resultatet af undersøgelsen offentliggjort?

Ja, du kan læse mere om resultater fra undersøgelsen på www.tudata.dk.

Toppen af siden

Hvad er formålet med undersøgelsen?

Undersøgelsen bruges blandt andet i planlægningen af veje og den kollektive trafik, så den bedst muligt passer til borgernes og samfundets behov. Undersøgelsens data anvendes som datagrundlag for mange praktiske og videnskabelige undersøgelser og er grundlaget for flere trafikmodeller. Undersøgelsen har i en tidligere form været gennemført løbende i perioden 1992-2003 og i den nuværende form siden 2006.

Toppen af siden

Hvem står bag undersøgelsen?

Undersøgelsen foretages af DTU, Center for Transport Analytics, som er en del af Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby. Bag undersøgelsen står en række af de vigtigste myndigheder på trafikområdet: Transportministeriet, Vejdirektoratet, Trafikstyrelsen, Movia, Region Hovedstaden, ca. 30 kommuner og Rådet for Sikker Trafik. Analysefirmaet Epinion står for en del af den praktiske gennemførelse. Du kan læse mere om DTU, Center for Transport Analytic på http://www.transport.dtu.dk.

Toppen af siden

Jeg har ikke været ude

Det er undersøgelsens formål at give en samlet beskrivelse af transportadfærden for den danske befolkning. Derfor er det også vigtigt at få svar fra personer, der af en eller anden grund ikke har været ude på den dag, vi spørger om. Husk venligst, at selv korte ture udenfor – f.eks. gåtur med hunden eller småindkøb – skal registreres.

Toppen af siden

Jeg har rejst anderledes end på en normal dag

De enkelte deltagere i undersøgelsen får tilfældigt tildelt en rejsedag (den dag, hvor vi gerne vil have en detaljeret beskrivelse af rejserne). Det er netop vigtigt for os at få beskrevet både det ”normale” og det ”unormale” rejsemønster, da vi alle sammen i løbet af et år har et stort antal dage, hvor vi ikke gør det, vi plejer at gøre på en normal dag.

Toppen af siden

Hvorfor skal jeg svare for en helligdag/weekend?

Transportundersøgelsen kører på alle årets 365 dage, både hverdage, weekender og helligdage. Da rejsedagen tildeles tilfældigt vil der være nogle, der skal besvare for en helligdag/weekenddag, mens andre skal svare for en hverdag.

Toppen af siden

Jeg arbejder ikke, er undersøgelsen relevant for mig?

Ja! Transportvaneundersøgelsen dækker alle former for transport (til fods, i bil, kollektiv, …) og alle formål (indkøb, arbejde, fritid, ...). Transport til/fra arbejde er en væsentlig del af det samlede rejsemønster, men det er lige så vigtigt for os at få beskrevet andre typer af rejser.

Toppen af siden

Hvorfor spørges der om personlige forhold?

For at kunne bruge undersøgelsens resultater, er det i mange tilfælde nødvendigt at kunne opdele resultaterne på forskellige grupper af befolkningen. Eksempelvis kan det være vigtigt at vurdere, hvordan alder, køn eller indkomstforhold påvirker rejseadfærden, så relevante beslutningstagere skal designe transportløsninger, der tilgodeser alle grupper i befolkningen.

Toppen af siden

Udvælgelse & persondata

Hvor har I mit navn og telefonnummer fra?

Dit navn og din adresse har vi fået fra CPR-registeret, som stiller oplysninger til rådighed for undersøgelser som denne. Firmaet Bisnode har leveret dit telefonnummer, baseret på oplysninger fra telefonbogen. I nogle tilfælde kan Bisnode have fundet telefonnummeret på en anden person i husstanden. Du kan da kontakte os og oplyse det korrekte telefonnummer (husk at oplyse referencenummer).

Toppen af siden

Hvordan er jeg blevet udvalgt?

Fra CPR-registeret får vi årligt udtrukket ca. 28.000 tilfældigt udvalgte personer over 6 år til at deltage i denne undersøgelse.

Toppen af siden

Hvordan opbevares mine data?

Transport DTU og Epinion har tilladelse fra Datatilsynet til at opbevare personfølsomme data. Når undersøgelsen er slut, slettes alle personfølsomme oplysninger så som navn, adresse, telefonnummer. Personfølsomme oplysninger videregives ikke til de andre parter i undersøgelsen.

Toppen af siden

Hvorfor skal jeg opgive min indkomst?

For at kunne bruge undersøgelsens resultater, er det i mange tilfælde nødvendigt at kunne opdele resultaterne på forskellige grupper af befolkningen. Eksempelvis er indkomst et af de forhold, der typisk påvirker rejseadfærden mest og er derfor vigtig, så relevante beslutningstagere bl.a. kan sørge for at fremtidige transportløsninger tilgodeser alle grupper af befolkningen.

Toppen af siden

Hvor præcist skal indkomst angives?

Som hovedregel vil vi gerne have angivet indkomst i hele tusind kr. Det er valgfrit om du indtaster beløb pr. år eller pr. måned – skemaet omregner selv. Hvis du ikke kender indkomsten i tusind kr., så angiv den så præcist som muligt.

Toppen af siden